Info

Korte artikelen over klassieke muziek

Op deze website worden artikelen gepubliceerd over allerlei onderwerpen uit de klassieke muziek: belangrijke componisten, stijlperiodes, belangrijke gebeurtenissen uit de muziekgeschiedenis en hun achtergronden, belangrijke denkers over muziek, en nog veel meer!

De artikelen zijn niet in eerste instantie bedoeld voor muziekspecialisten. Ook zijn het geen omvangrijke verhandelingen. Het zijn korte stukjes die in een paar minuten gelezen moeten kunnen worden door iedereen die belangstelling heeft voor klassieke muziek.

Deze site is geen muziekencyclopedie. Er wordt, met andere woorden, niet gestreefd naar volledigheid. Soms komen zelfs details ter sprake die de algemeenheid van een encyclopedie overstijgen. Het zijn veeleer stukjes die bedoeld zijn om in te grasduinen en u wellicht op nieuwe sporen te zetten.

Regelmatig wordt een artikel toegevoegd aan de site. Als u deze site regelmatig bezoekt, vergaart u geleidelijk heel wat kennis over de klassieke muziek.

Bij elk artikel zijn geluidsfragmenten opgenomen. Daarnaast zijn er verwijzingen naar relevante cd’s, dvd’s en boeken.

Verantwoording

De bijdragen op deze site zijn gebaseerd op kennis van de muziekgeschiedenis zoals die in de Muziekwetenschap is opgedaan. Daarnaast spelen uiteraard de persoonlijke voorkeuren en aandachtsgebieden van de auteur een rol. Betrouwbaarheid is een belangrijk criterium. In geval van twijfel is steeds een musicologisch naslagwerk geraadpleegd.

Auteur

Peter van Kranenburg studeerde van 2000 tot 2004 muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast volgde hij een studie Elektrotechniek aan de Technische Universiteit Delft, die hij in 2003 afrondde met een onderzoek naar automatische stijlherkenning van muziek met gebruikmaking van technieken uit de Kunstmatige Intelligentie. Momenteel is hij werkzaam als promovendus in het WITCHCRAFT project aan de Universiteit Utrecht.

Contact

email: peter [apestaartje] exmusica [punt] nl